Close

Knack Weekend
20 oktober 2021
door Amélie Rombauts

NIETS
IS
WAT

HET

LIJKT

Een vervallen Oostenrijks chalet werd vervangen door een kleine, bakstenen bungalow. Dat is tenminste wat voorbijgangers vermoeden wanneer ze voorbij het huis van Maarten en Jesse wandelen. Maar DMOA wist iedereen te bedotten met hun ontwerp. “Van buitenaf heb je geen idee wat voor ruimte zich achter de tuinmuren ontvouwt.”

VICE VERSA

Matthias Mattelaer en Benjamin Denef vormen sinds 2009 DMOA. Het duo en hun team schuwen geen vernieuwing, noch experiment. Idem voor het huis van Maarten en Jesse. Niet alleen haar vliegervorm – die enkel van bovenaf echt goed te vatten is – maar ook haar inplanting op het perceel is op z’n minst verrassend. “De kavel op zich was al speciaal. Een afgeronde spie op de flank van een heuvel,” licht Matthias het grondplan toe. “Door het huis net in tegenovergestelde richting – de breedste kant van het volume op te trekken op de punt van het perceel en vice versa – konden we een eiland vormen in het groen. Met de nodige visuele afstand van de buren.” (…) “Als je rekening wil houden met de buitenruimte – wat het uitgangspunt was van Maarten en Jesse – dan vormen rechthoekige of vierkante huizen een lomp zicht. Wanneer je met hoeken speelt, dan maak je het geheel juist lichter.”

De glazen voordeur onderscheidt zich nauwelijks van de langwerpige vensters die de bakstenen muur doorbreken.

Gasten komen dan ook meestal langs het terras, dat de hele achterzijde van de woning volgt en het ingegraven slaapverdiep overdekt. Een puntige betonnen luifel lijkt uit de woning te schieten. “Om het uitzicht niet belemmeren, hebben we draagkolommen zoveel mogelijk vermeden. In plaats daarvan werkten we met balken die een dubbele functie kregen. Enerzijds maken ze de overkraging mogelijk, anderzijds definiëren ze de verschillende hoeken in de grote leefruimte.”

 

FLOWER POWER

 

Vaak blijft een nieuwbouw een hoog showroomgehalte behouden. Niet bij Maarten en Jesse. Een bepaalde nostalgie naar de jaren ’70 vormt de rode draad doorheen hun interieur. De veldovenstenen waarmee de voegloze muren werden gebouwd zijn gerecupereerd, net als een paar typische hanglampen die het koppel op vintage markten kochten. De keuken, die met haar pastelkleur en handgeschilderde cementtegels lijkt recht uit een flower power decoblad te komen. “Een klein atelier in Deinze, P & Careau-Line, restaureerden jarenlang de iconische Cubex-keukens van Louis Herman De Koninck, vooraleer ze zich zelf ook aan retro keukenontwerpen waagden,” vertelt Maarten. “Jesse ontdekte ze via via,” vult Matthias aan. “De keuken mag dan gloednieuw zijn, de kasten en schuiven klikken net zoals vroeger. Dat geeft toch een instant goed gevoel?” Dezelfde sfeer duikt ook op in de badkamers op de benedenverdieping waar zellige tegels en maatmeubels in seventies tinten opduiken. Een bungalow die er geen is, blijkt er zo dan toch wel iets van weg te hebben. Maar het totaalplaatje, die is en blijft echt wel neig.

DE
ONZICHTBARE
WONING

JAAR VAN VOLTOOIING

2018

LOCATIE

Linden 

PROGRAMMA

Nieuwbouw ééngezinswoning

IN SAMENWERKING MET

Rosalien Bijnens Interieur

FOTO’S

Luc Roymans

TEKST

Knack Weekend

20 oktober 2021

Amélie Rombauts